Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Aκτοπλοία: Νέα εποχή με συνεργασίες

Του
Μηνά Τσαμόπουλου
για το Πρώτο ΘΕΜΑ
Μερική Αναδημοσίευση

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται πλέον η Ελληνική Ακτοπλοία η οποία ταξιδεύει σε βαθιά και σκοτεινά νερά. Το οικονομικό αδιέξοδο που επιδεινώνεται από την αλματώδη αύξηση των καυσίμων και τη μείωση της επιβατικής κίνησης έχει οδηγήσει τα στελέχη των μεγάλων Ομίλων σε σχεδιασμούς που, προς το παρόν, είναι επί χάρτου όμως πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν. Κάποιοι θεωρούν ότι , εκ των πραγμάτων, σε λίγο καιρό θα έχουν αλλάξει πολλά στον ελληνικό ακτοπλοϊκό χάρτη, σε μία προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα.
«Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω» όσο αφορά τη στρατηγική που θα χαράξουν τόσο στην Αδριατική όσο και στο εσωτερικό: 1) Μειώνονται δρομολόγια πλοίων
2) Αποδρομολογούνται πλοία από γραμμές όπου υπάρχει υπερπροσφορά χωρητικότητας
3) Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν σε 2-3 βασικές γραμμές.
4) Θα γίνει οικονομία κλίμακος ώστε να μειωθεί το λειτουργικό κόστος διαχείρισης των πλοίων
«Δεν αρκεί η μείωση των υπέρ τρίτων μη ανταποδοτικών κρατήσεων. Χρειάζονται δραστικές κινήσεις» επεσήμανε στέλεχος της αγοράς.
Οι συνθήκες ανταγωνισμού

«Σε νέο κύμα συγχωνεύσεων-συνεργασιών οδηγείται η ελληνική ακτοπλοϊα. Αιτία είναι οι ισχυρές συνθήκες ανταγωνισμού σε γραμμές –φιλέτα όπου λόγω της ύπαρξης δύο και πλέον εταιρειών σε αυτές, υπάρχει αναγκαιότητα συρρίκνωσης του αριθμού των ακτοπλοϊκών εταιρειών. Επίσης, η ωρίμανση της ευρωπαϊκής αγοράς θα οδηγήσει στο άμεσο μέλλον στη δημιουργία περαιτέρω συγχωνεύσεων και συνεργασιών μεταξύ εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις αγορές αυτές.» Αυτό επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της XRTC, Γιώργος Ξηραδάκης στην πρόσφατη μελέτη της εταιρείας:
« Είναι πολύ πιθανό να δούμε συγχωνεύσεις ή συνεργασίες αλλά αυτές θα πρέπει να γίνουν όχι για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και μόνο αλλά για να εισέλθουν σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης δράττοντας τις ευκαιρίες της κρίσης κάτι που διαχρονικά κάνει ο Έλληνας καραβοκύρης σεβόμενος τις συνθήκες της υγιούς ανταγωνιστικής αγοράς».
Η Αδριατική
Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην Αδριατική. Τα υπάρχοντα πλοία έχουν μεγάλο πρωτόκολλο για επιβάτες ενώ στην πραγματικότητα όλη η κίνηση στηρίζεται στα φορτηγά.
Ένα πλοίο θα πρέπει να έχει όλο το χρόνο κατά μέσο σε κάθε δρομολόγιό του 350 επιβάτες και 80 φορτηγά για να …βγαίνει. Τώρα τα πλοία, κατά μέσο όρο, όλο το χρόνο μεταφέρουν 150 επιβάτες.
«Η αγορά πλέον στην Αδριατική και με την κρίση έχει δυσκολέψει και για αυτό χρειάζονται οι κατάλληλες κινήσεις ώστε να προσαρμοσθούμε στις νέες συνθήκες της ζήτησης και του ανταγωνισμού» τονίζουν κύκλοι της Ακτοπλοίας.

«Τα πράγματα είναι σχεδόν απελπιστικά. Κατά το παρελθόν υπήρχαν προβλήματα που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο λύνονταν, όμως αυτά που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το τρέχον έτος είναι πρωτοφανή. Τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί, οι τιμές των καυσίμων έφθασαν στο απόγειο και παράλληλα ο ανταγωνισμός έχει κλιμακωθεί ανησυχητικά» επισημαίνει ο Μιχάλης Λάμπρος Γενικός Διευθυντής της Majestic International Cruises Inc. Αντιπρόεδρος ΣΕΕΝ Κλάδου Κρουαζιεροπλοίων.
Στο μέτωπο της Αδριατικής, οι ελληνικές επιχειρήσεις γονατίζουν από τον ιταλικό ανταγωνισμό. Η διαφορά του λειτουργικού κόστους μεταξύ των δύο πιο πάνω αναφερθέντων κατηγοριών οχηματαγωγών, Ιταλικού και Ελληνικού, είναι αρκετά σημαντική ούτως ώστε να καθιστά το Ελληνικό οχηματαγωγό μη ανταγωνιστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου